Willam Benckert gör musik av Higgsbosonen

Porträttfoto av Willam Benckert. Foto: Hanna Sohlborg.
Willam Benckert. Foto: Hanna Sohlborg.

William Benckert tolkar "Higgs-bosonen" i form av egen musik i anslutning till Nobelmuseets nya utställning "Experiment". William är en av de studenter vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) som samarbetat med Nobelmuseet i projektet "Nobel Creations", där nobelprisen tolkas genom mode, design och musik.

Higgsbosonen är en partikel i partikelfysikens standardmodell. Den är döpt efter forskaren Peter Higgs, som fick Nobelpriset 2013. Genom den så kallade Higgsmekanismen och Higgsfältet beskriver Higgsbosonen varför partiklar har massa. Det är en teori som nyligen anses ha verifierats i experiment i den stora partikelacceleratorn vid laboratoriet CERN i Schweiz.

Detta försöker nu William Benckert, under namnet "Hip Colour", tolka musikaliskt med synthen som sitt huvudverktyg.

– I låten kan man höra hur partiklar flyger och krockar, säger han i en intervju för mitti.se.

I projektet Nobel Creations har studenterna fått tolka samtliga Nobelpris. Det blev fysikpriset som föll på Williams lott, och det ledde vidare till ytterligare ett uppdrag: att i våras gestalta single-cell-forskning för SciLifeLab Science Summit, en konferens anordnad av SciLifeLab vif Kstolindks Institutet.

– Fast den här nya Higgslåten är lite extra fet, det är tungt på ett svängigt sätt, säger William.

Hans musik kommer att spelas live vid invigningen av utställningen "Experiment" på Nobelmuseet i Gamla stan i Stockholm, fredag 16 september. Utställningen öppnar för allmänheten 17 september och hålls öppet ett helt år, till 10 september 2017.

Williams "Higgslåt" under arbete:

www.nobelmuseum.se/sv/experiment

Higgsbosonen, visualisering från CERN

Även årets nobelpris kommer att tolkas konstnärligt i "Nobel Creations". I år deltar studenter från KMH, Beckmans Designhögskola, Fotoskolan och Handarbetets Vänner, och resultaten kommer att visas upp på Tom Tits Experiment i Södertälje. 

www.kmh.se/nobelcreations

#nobelmuseum

#nobelcreations

Uppdaterad 2016-11-08