Victoria Stjerna fick Jan Wallanderpriset 2017

Victoria Stjerna fick Jan Wallanderpriset 2017

Victoria Stjerna, 2017 års Jan Wallanderpristagare. Foto: Stefan Nilsson.
Victoria Stjerna. Foto: Stefan Nilsson.Den 24-åriga violinisten och studenten vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) Victoria Stjerna är 2017 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får hon nu använda en förstklassig violin, tillverkad av Michele Deconet i Venedig år 1750.

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH, och delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass, som läggs till samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, Jan Wallander.

Victoria Stjerna mottog sitt prisinstrument av stf. rektor för KMH professor Staffan Scheja vid en ceremoni 30 mars i den nyligen invigda Kungasalen vid KMH i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av de båda violinisterna Elina Vähälä (bl.a. Hochschule für Musik i Karlsruhe) och Olivier Charlier (Musikkonservatoriet i Paris), samt professor Staffan Scheja.

I sin prismotivering säger juryn:

Årets vinnare av Jan Wallanderpriset är en violinist med en stark och personlig musikalisk utstrålning. Med suverän teknik och varm klang genomsyras hennes tolkningar av stort artisteri.

– Det känns helt fantastiskt, jag är jätteglad! Det känns som en väldigt stor ära att få motta priset, säger Victoria Stjerna.

– Fiolen är helt underbar, fortsätter Victoria. Den har ett djup - men med en väldigt varm klang. Det låter verkligen stort utåt – den känns fantastisk att spela på, instrumentet svarar direkt!

Det närmaste året deltar Victoria i flera tävlingar i Sverige, och medverkar som semifinalist i den TV-sända solisttävlingen Virtuoso i Ungern. Hon ska även spela som finalist i Sveriges största kammarmusiktävling "Ung o Lovande" med "Duo ViNa", tillsammans med KMH-studenten och pianisten Natalia Kremska

***

Victoria Stjerna är född 1992 i Göteborg, där hennes violinlärare var László Szirányi, tidigare violast i Göteborg Symfoniker.

Sedan 2012 studerar Victoria för Prof. Per Enoksson vid KMH/Edsbergs slott, för närvarande på masternivå. Parallellt deltar hon i flera masterclasses både i Sverige och utomlands: i år är det för professorerna Ulf Wallin vid Hanns Eisler-akademin i Berlin och Pavel Vernikov vid Universitet für Musik und Darstellende Kunst i Wien. Hon har också regelbunden kontakt med sin mentor, violinvirtuosen Roby Lakatos. Tillsammans med honom spelade hon 2016 som solist i en radiosänd konsert med Blåsarsymfonikerna på Musikaliska, Nybrokajen.

Bland Victoria Stjernas tävlingsplaceringar kan nämnas:

• riksfinalist i Polstjärnepriset, en nationell solist-tävling för unga svenska solist-begåvningar där vinnaren väljs ut för att representera Sverige i Eurovision Young Musicians vartannat år

• andra pris och publikpriset i Öresund-solisten, en internationell tävling mellan svenska och danska unga talanger, med motiveringen ”bästa musikerskap”

• första pris i SM för Unga Stråkare, en nationell tävling som ägde rum i Västerås i regi av RUM (Riksförbundet Unga Musiker)

Victoria Stjerna erhöll 2017 Guido Vecchis stipendium.

Victoria Stjerna och tidigare KMH-studenten och pianisten Natalia Kremska har tillsammans bildat Duo ViNa, som är finalister i 2017 års upplaga av Ung & Lovande, Sveriges största kammarmusiktävling.

Victoria Stjerna uppmärksammades också i SVT-dokumentären Blod, Svett och Stråkar (2011), där tre unga klassiska musikertalanger följdes i sin vardag mot drömmen att kunna utvecklas till att bli solist.


Se även
www.jwpriset.se

www.facebook.com/janwallanderpriset

Victoria Stjerna tillsammans med tidigare års vinnare av Jan Wallanderpriset. Foto: Stefan Nilsson.
Victoria Stjerna tillsammans med tidigare års vinnare av Jan Wallanderpriset. Foto: Stefan Nilsson.

Gästartisten och KMH-alumnen Kristin Amparo framträder på Jan Wallanderprisgalan 2017
Gästartisten och KMH-alumnen Kristin Amparo tillsammans med tidigare vinnare av Jan Wallanderpriset. Foto: Stefan Nilsson.

Jan Wallanderpriset: prisinstrument 2017, en violin byggd av Michele Deconet

Prisinstrumentet, en violin byggd i Venedig av Michele Deconet.

Uppdaterad
Uppdaterad 2017-03-30