Victoria Stjerna får Guido Vecchi-stipendiet

Porträttfoto av Victoria Stjerna.

Årets mottagare av Guido-Vecchi-stipendiet om 50.000 kr är violinisten och KMH-studenten Victoria Stjerna. Hon är för närvarande masterstudent på andra året vid Institutionen för klassisk musik, Edsbergs Slott.

I samband med stipendieceremonin kommer Victoria att ge en konsert 23 januari på Göteborgs Konserthus, tillsammans med pianisten och KMH-studenten Emma Johansson. De båda presenterar dessförinnan samma program på en lunchkonsert 18 januari på Edsbergs slott.

Guido Vecchi-fonden utser årligen en eller två stipendiater. Vad man söker är en ung lovande musiker från Västsverige eller Skåne som utmärker sig som särskilt lovande med en framtidstro och särskild talang.

Guido Vecchi själv var en mycket framträdande kulturpersonlighet i Göteborg under hela sin verksamma tid. Han var Göteborgs Symfonikers solocellist och gjorde stora insatser för Göteborgs kulturliv, som solist, kammarmusiker och pedagog.

Efter att han framträtt för sista gången sålde han sin venetianska Gofrillercello och bildade en stipendiefond. Sedan 1994 har mer än 1,5 miljoner kronor delats ut till unga stråkmusikers vidareutbildning.

Victoria Stjerna är född 1992 i Göteborg, och studerar sedan 2012 på KMH vid Edsbergs slott, med Per Enoksson som huvudlärare. Hon har redan erhållit ett antal priser och tävlingar, såsom Polstjärnepriset, Öresund-solisten och SM för Unga Stråkare.

Tillsammans med pianisten och tidigare KMH-studenten Natalia Kremska uppträder hon som Duo ViNa, som är finalister i 2017 års upplaga av Ung & Lovande, en tävling för kammarmusikensembler som arrangeras av Kammarmusikförbundet tillsammans med Västmanlandsmusiken och Kulturrådet.

Se även Kammarmusikförbundets webbplats

Uppdaterad 2017-01-17