Våra studenter: Joel Johansson

Porträtt av Joel Johansson, student på lärarprogrammet med inriktning gymnasieskola. Foto: Mira Åkerman.
Foto: Mira Åkerman.

Joel Johansson

24 år
Lärarprogrammet, inriktning gymnasieskola

Joel är Hallandskillen som lämnade hönsen och landskapsarkitektdrömmarna bakom sig och flyttade upp till Stockholm för att plugga musik. Efter ett framträdande på en skolavslutning lockades han in på en musikalutbildning och så småningom hamnade han på KMH.

– Jag hade inte någon vidare musikteori och hade aldrig kompat, förutom lite piano. Så jag valde att mjukstarta med en fristående gehörskurs på KMH. Den fick mig att bestämma mig för att söka hit.

I dag läser Joel lärarprogrammet med sångpedagogik som fördjupning. Han betonar att musik är viktigt, men menar också att man ibland måste kunna avdramatisera det.

– När vi lärarstudenter är ute och gör musik med skolelever gäller det att visa att vi musiker faktiskt är vanliga människor och inte perfekt producerade tv-idoler.

Joel tycker att en av fördelarna med utbildningen är att mycket händer i ganska små grupper där alla studenter blir sedda som individer.

– Det finns en öppenhet och en välkomnande attityd här på KMH, inte alls så strängt eller specialiserat som jag kanske trodde i förväg, säger han. Sånglektionerna i grupp är nog den verkliga höjdaren just nu, med Gun-Britt Gustafsson som lärare. Det är fruktansvärt roligt. Och nyttigt att inte behöva vara nervös, att våga göra misstag, att skratta åt varandra och åt sig själv!

Just denna dag blir det soundcheck för en lunchkonsert, och därefter väntar en föreläsning i pedagogik. Att gå lärarprogrammet på KMH innebär också att lära sig allt utöver musiken som behövs för att kunna fungera som lärare så att man kan få sin lärarlegitimation.

Joel trivs bra på KMH men ser fram emot det nya huset som ska byggas med flexiblare konsertsalar och andra möjligheter att leka med ljus och ljud. Först 2016 är det dags att flytta in i de nya lokalerna, så han får vänta ett tag till.

– Under tiden hoppas jag att pappa tar hand om mina tjugofem höns hemma i Halland…


Sista anmälningsdag till ämneslärarprogram är 15 april. 

Sista anmälningsdag till KMH:s konstnärliga utbildningar med studiestart HT 2016 var 15 januari 2016.

Uppdaterad 2016-04-18