"Vågar vi drömma?"

Porträttfoto av Hanna Bylund
Hanna Bylund.

”Vågar vi drömma?” Så inleder Hanna Bylund sin högaktuella musiktolkning av årets Nobelpris i Fred som går till Kvartetten för nationell dialog i Tunisien. Hennes verk deltar när årets nobelpris gestaltas i mode, musik och design av studenter från Kungl. Musikhögskolan och Beckmans Designhögskola i utställningen Nobel Creations – The Nobel Prize 2015, som öppnar på Nobelmuseet 4 december.

Besökaren får möta unga studenters kreativa förmåga i olika uttryck och former. Genom mode, musik och design har studenter från Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan (KMH) skapat fria tolkningar av årets Nobelpris. Verken hämtar sin inspiration från de upptäckter och prestationer som gjorts av årets pristagare i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi.

I utställningen får besökaren också se föremål som årets Nobelpristagare donerat till Nobelmuseet och ta del av berättelser om pristagarna och deras insatser.

– I denna musikaliska tolkning vill vi lyfta fram Kvartetten för nationell dialog genom att skildra en resa. En resa med tänkvärda frågeställningar och olika musikaliska element som tar lyssnaren från ett osäkert läge till en hoppfull fråga om fred för individen: How peaceful are you? säger KMH-studenten Hanna Bylund om sin musiktolkning av Fredspriset.

– Svetlana Aleksijevitj är genom sitt mod en väldigt inspirerande person. Hon sprider hopp och ljus till folket genom sina böcker. Det har vi velat gestalta i form av en skulptural lampa, säger Ella Westlund och Isabelle Tapper, studenter på Formprogrammet vid Beckmans Designhögskola.

I utställningen får besökaren också se föremål som årets Nobelpristagare donerat till Nobelmuseet och ta del av berättelser om pristagarna och deras insatser.

Nobel Creations – The Nobel Prize 2015 invigs torsdag 3 december kl 18.Utställningen visas på Nobelmuseet från den 4 december t.o.m. den 6 mars 2016.

Pressvisning 2-4 december

 

Se vidare: 
www.nobelmuseum.se/sv/utstallningar/nobel-creations-resande
www.kmh.se/nobel-creations

Förfrågningar om utställningen: Pressansvarig Nobelmuseet Helena Wallemo:
070-4944009, helena.wallemo@nobelmuseum.se

Förfrågningar om Beckmans Designhögskola: Kommunikationsansvarig Beckmans Designhögskola Sofia Hulting: 0733-866969 sofia.hulting@beckmans.se

Förfrågningar om Kungliga Musikhögskolan: Chef för Samverkansavdelningen Kungliga Musikhögskolan Marie Halling: tel. 073-460 48 87 marie.halling@kmh.se
Samverkansledare Måns Tengnér: tel. 070-173 15 63, 070-173 15 63

Uppdaterad 2016-07-07