Trio Skandinavia till stor kammarmusiktävling i Trondheim

Porträttfoto av Trio Skandinavia: Kern Westerberg, Daniel Hormazabal Cortés och Amalie Stalheim.
Trio Skandinavia: Kern Westerberg, Daniel Hormazabal Cortés och Amalie Stalheim.

Trio Skandinavia – närmare bestämt studenterna vid Edsbergs slott Daniel Hormazabal Cortés (piano), Kern Westerberg (violin) och Amalie Stalheim (cello) – har som enda nordiska ensemble valts ut att delta i Trondheims stora kammarmusiktävling.

Daniel, Kern och Amalie började spela tillsammans under ett kammarmusikprojekt på Edsbergs slott 2013, och har sedan fortsatt under namnet Trio Skandinavia.  I våras deltog trion i sin första tävling ("Ung och Lovande", där de kom till final), och under sommaren har de gett flera konserter i Stockholm.

– Vi har haft en period nu som har varit superintensiv och otroligt rolig, berättar Amalie Stalheim.

– Vi har repat varje dag i nästan två månader. Men trots att vi närmast har bott tillsammans på Edsberg väljer vi ändå att hänga tillsammans också när repdagen är över. Stämningen i trion är verkligen på topp, och vi är alla tre väldigt goda vänner. 

Alla tre är aktiva som kammarmusiker och solister. Daniel och Amalie har varit solister med KMH:s symfoniorkester, och Amalie deltog i våras som en av solisterna vid "De unges konsert" med Bergens Filharmoniska orkester. Kern har vunnit flera förstapriser i stora musiktävlingar i Danmark, och spelade med Danska Radioorkestern för första gången när han var 12 år gammal.

Under arbetet med att bygga upp en stor repertoar har trion fått stöd och goda råd från musiker som bland andra Kungsbackatrions pianist Simon Crawford-Phillips och KMH:s lärare Torleif Thedéen, Mats Zetterqvist, Stefan Bojsten och Per Lundberg

Den första tävlingsomgången i Trondheim äger rum på tisdag-onsdag 22-23/9. Två dagar senare väntar finalen – med ett hägrande förstapris om både 15.000 euro och engagemang vid Trondheims kammarmusikfestival.

Se vidare: http://ticc.no/

Inför tävlingen ger Trio Skandinavia en konsert lördag 19/9 i S:ta Ragnhildsgården i Södertälje. På programmet står då trios av Beethoven, Brahms och Ravel.

Uppdaterad 2016-07-07