Tre KMH-alumner fick årets Monica Zetterlundstipendier

Porträttfoto av Anna Jalkéus. Foto: Nina Fridell.
Anna Jalkéus. Foto: Nina Fridell.

Monica Dominique, Palle Danielsson och Anna Jalkéus – alla tre före detta studenter vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) – har belönats med årets Monica Zetterlundstipendium.

I kategorin "etablerad artist" delas utmärkelsen mellan Monica Dominique och Palle Danielsson.

Pianisten, kompositören, arrangören, sångerskan, kapellmästaren, skådespelerskan och revyartisten Monica Dominique får stipendiet med motiveringen:

Din betydelse för vårt musikaliska klimat är unik, Monica, och ditt idoga arbete har på många sätt varit avgörande för utvecklingen av vårt kulturliv. Därtill är din musikalitet på djupet förankrad och din mångsidighet förbluffande. Du äger en spelglädje, en energi, en leklust och en spiritualitet som smittar av sig och du lämnar ingen oberörd. Vi bugar och tackar för allt det du åstadkommit, inte minst tillsammans med Monica Zetterlund!

För den internationellt etablerade basisten Palle Danielsson – som en gång var violinstudent på KMH! – lyder motiveringen:

Dina bastoner går rakt in. De tar inga omvägar. Du behöver bara slå an en enda sträng, så känns det i hela kroppen. När du musicerar är det som om du kommunicerar med urskogen; en vild natur där allt är orört, mäktigt, spännande, trolskt, vackert och på riktigt. Inte förfinat, inte tillrättalagt. En alldeles egen dimension som du generöst delar med dig av. Du har alltid gått din egen väg, och din ödmjuka personlighet kombinerad med en unik musikalitet och en ständig lust att utforska nya ännu otrampade stigar, har haft en ovärdelig betydelse för vår tids musik. Tack Palle!

Sångerskan, harpisten och kompositören Anna Jalkéus får stipendiet i kategorin "ung och lovande". Hon avslutade nyligen sina studier vid KMH och går nu en diplomutbildning vid University of North Texas. För hennes del var motiveringen:

Du sjuder av en genuin och djupgående musikalitet, Anna. Din frasering, din texthantering, ditt gehör och din känsla för klang och intonation är häpnadsväckande. Med hjälp av ditt briljanta harpspel, din utsökta röstkvalité, din fantasifulla improvisationskonst, ditt stora röstomfång och din begåvning gällande komposition och arrangering utforskar du ständigt nya områden. Din kapacitet synes oss gränslös. Vi önskar dig all lycka på din resa i musikens värld!

Stipendierna delades ut av Monica Zetterlunds Minnesfond under en konsert på Stockholms Konserthus söndagen den 27 september.

Uppdaterad 2016-07-07