Studior

Studior för elektroakustisk musik och högtalarorkestern

Studio A

Studio A är det mest avancerade kontrollrummet för elektroakustisk musik vid KMH. Det är uppbyggt kring ett Solid State Logic Duality-mixerbord och ett kraftfullt Digidesign ProTools HD3-system med 24 analoga ingångar och 48 analoga utgångar. Studion är den primära platsen för inspelning och mixning. Surround 5.1-lyssning med möjlighet till stereolyssning är standard.ssl

Duality är en hybridmixer som kombinerar fördelarna med ett analogt inspelnings- och signalflöde med en omfattande DAW-kontroll för de viktigare mjukvaruplattformarna tillgängliga på KMH inklusive ProTools, Digital Performer och Logic. Detta medger stor flexibilitet vad gäller arbetsmetod och arbetsflöde. 

Bland externa effekter återfinns Lexicon 300, TC Electronics M3000, Yamaha SPX1000, dbx 160-kompressorer m.m.

Ett antal digitala MIDI-syntar, framför allt från Yamaha, är permanent installerade, och en omfattande patchbay möjliggör inkopplandet av andra externa syntar och effektenheter.

Studio A och KMH:s inspelningsstudio delar på ett inspelningsrum med Steinway-flygel, trumset och diverse gitarr- och basförstärkare.

Studio A kommer även att kopplas till KMH:s två konsertsalar, vilket kommer att erbjuda ökade möjligheter till högkvalitativa inspelningar av större format oavsett genre.

Studio B

Studio B är uppbyggd kring digitalmixern Yamaha 02R96 och Digidesign ProTools HD3. Surround 5.1-lyssning är standard. Både Studio B och D är utrustade med stor plattskärms-TV för användning i video- och film-postproduktion, i synnerhet på kompositionsprogrammet för filmmusik.

Bland syntar kan nämnas Yamaha SY99 och sex stycken TX81Z. Externa effekter är Lexicon MPX-1, LPX-15 och TC Electronics M-one.

Studio C

Studion är utrustad med ProTools LE och digitalmixern Yamaha 03D. Studio C är även hem för ett stort Buchla 200-analogsyntsystem och ett Yamaha Disclavier (självspelande piano). Studion har också en Clavia Nord Modular.

 

Studio D

Studio D är en spegling av Studio B, men med post-produktionsprofil. Liksom Studio B är den uppbyggd kring Yamahas digitalmixer 02R96 och ProTools HD2. Det finns 5.1 surround-lyssning som standard, och bland syntar märks Roland XV5080, D-550 och den klassiska Yamaha TX816. För DVD-produktioner finns Apples Final Cut Studio och DTS Master Audio Suite.

 

Generellt

Användare med bärbar dator kan lätt integrera sin dator med mixerborden via MOTU 818 Mk III-interface med firewire-koppling. Dessa kan antingen skicka åtta analoga kanaler till mixern eller optisk I/O till Digidesigns 192 I/O-gränssnitt för digital överföring av upp till 16 kanaler.

 

Det finns även ett brett urval av högkvalitativa mikrofoner inklusive AKG, Neumann, Røde, Sennheiser och Shure för användning i studio eller med bärbar inspelningsutrustning.

Alla EAM-studior är utrustade med Genelec-monitorer.

 

Mjukvara (i urval, senaste versionerna)

Apple Logic

Apple Final Cut Studio

Bias Peak

Celemony Melodyne

Cycling74 Max 5

Digidesign Pro Tools HD och LE 

IRCAM Forum mjukvarupaket

MOTU Digital Performer

MOTU Mach 5, version 2

Soundhack

 

Plug-ins

DTS Master Audio Suite

Eventide Anthology 2

Waves Gold

Waves Renaissance Maxx

Waves Surround 360°

GRM Tools Classic och ST

 

Live-utrustning

Den elektroakustiska avdelningens konserter utnyttjar ett 12.2-system av Genelec 1031A-monitorer och sub-basar.

Bärbara datorer och ljudkort från Digidesign och MOTU används för uppspelning och ljudbearbetningar i realtid.

Uppdaterad 2014-10-27