Stort konstnärsstipendium till Karin Rehnqvist

Foto från ceremonin då Karin Rehnqvist mottar 2015 års Gannevikstipendium.
Karin Rehnqvist mottar 2015 års Gannevikstipendium.

Karin Rehnqvist, tonsättare och professor i komposition vid Institutionen för komposition, dirigering och musikteori, har fått årets Ganneviksstipendium för musik. Stipendiesumman är inte mindre än 500.000 kr.

– Fantastiskt! Stärkande på alla sätt! Jag får lust att komponera mer, säger Karin Rehnqvist till Oskarshamn-Tidningen om stipendiet. Det delas ut varje år till mottagare inom fem konstområden – bild och form, musik, teater, dans och film – till minnet av affärsmannen, konstsamlaren och mecenaten Per Gannevik (1931-2011).

Juryns motivering löd:

Det har sagts att 'ropet hörs överallt i hennes musik'. Ett rop, ett skrik, en vädjan, en viskning. Ofta rå och osentimental, men med nära tillgång till det innersta i oss. Det ursprungliga och det folkliga transformeras av henne till en oroande, roande och närvarande samtid. Runt om i världen sjungs, spelas, framförs hennes musik - fin och ful i skön förening.

Vad ska då Karin Rehnqvist använda pengarna till?

– Jag har funderat på det, säger Karin Rehnqvist i intervjun i Oskarshamns-Tidningen. Jag ska ta hjälp med en del saker, till exempel med notskrivning, så att jag får tid att komponera det jag vill, skriva mer musik för barn och ungdom, arbeta mer med körer, både med amatörer och professionella.

– Och så vill jag använda pengarna till att sprida min musik så att den spelas mer, säger Karin Rehnqvist och tillägger:

– Jag hoppas att Ganneviksstipendiet inspirerar andra att donera pengar till konst av olika slag.

Årets övriga stipendiater är Britta Marakatt-Labba (bild och form), Niklas Ek (dans), Ann Petrén (film) och Lars Norén (teater).

Länk till artikeln i Oskarshamns-Tidningen

Ganneviksstiftelsen

Uppdaterad 2016-07-07