Prisregn till KMH:s studenter och alumner vid Folk- och Världsmusikgalan

Vinnare vid Folk- och Världsmusikgalan 2016: övre raden Symbio, Bridget Marsden, nedre raden Ahlberg, Ek & Roswall, Sofie Livebrant. Foto: Peter Ahlbom.
Vinnare vid Folk- och Världsmusikgalan 2016: övre raden Symbio, Bridget Marsden, nedre raden Ahlberg, Ek & Roswall, Sofie Livebrant. Foto: Peter Ahlbom.

Nuvarande och tidigare KMH-studenter i folkmusik stod i centrum när priserna delades ut vid Folk- och Världsmusikgalan 2016.

Årets nykomling blev de två KMH-studenter som utgör stockholmsduon Symbio, nämligen Johannes Geworkian Hellman (vevlira) och Larsemil Öjeberget (dragspel). Så här sa juryn: 

”Folkmusik är det nog men från vilken världsdel? Här är det svårt att veta men å andra sidan spelar det absolut ingen roll. Originalitet och mod finns här liksom en okuvlig lust till det nya och oprövade. Djärvt och innovativt med instrument i många och oväntade roller. Musik som tar dig med till nya platser, den målar bilder och stämningar och skapar en drömsk värld som man gärna återvänder till.”

Den engelska violinisten och tidigare KMH-studenten Bridget Marsden fick utmärkelsen Årets artist med motiveringen:

”En artist med driv och en imponerande målmedvetenhet. En musiker som inte gör avkall på kvaliteten och nyfiket röjer sin egen väg. Men vägen leder inte alltid dit man tror. Vi tackar för att kursen ändrades, nu kan vi alla glädjas åt denna begåvade, unika och synnerligen produktiva musikant.” 

Årets grupp blev sundsvallstrion Ahlberg, Ek & Roswall, bestående av de båda KMH-alumnerna Emma Ahlberg (femsträngad fiol) och Niklas Roswall (moraharpa och nyckelharpa) samt Daniel Ek (harpgitarr). 

”Det är många som snackar om svänget, samspelet och spelglädjen. Här är en grupp som har allt detta och som dessutom utan minsta problem flyttar estraden ner på dansgolvet. Och tillbaka. Får vi lov att som på Svenska Akademin utropa: Äntligen!”.

Kategorin Årets Utgåva hade fått mer än 50 förslag till vinnare av allmänheten. Så här hade juryn ett tufft jobb innan man till slut utsåg sångerskan, pianisten och KMH-alumnen Sofie Livebrant till vinnare med sin CD Lighthouse stories. Motiveringen löd:

"Passionen går inte att ta miste på. Musikaliskt är det här ett inbjudande möte mellan stilar. Det traditionella och det egna dansar tillsammans, lätt och ledigt, alltsammans paketerat på ett unikt och spännande sätt. Ett djärvt och originellt projekt som i det trygga strålkastarskenet säkert lotsats in i hemmahamnen. Bländande helt enkelt!” 

*****

Folk & Världsmusikgalan 2016 arrangerades i Västerås 2 april av Västmanlandsmusiken, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Svenska Folkdansringen och Kulturens i samarbete med och med stöd av Statens Musikverk, Kulturrådet, Stim och en rad andra organisationer och institutioner. Årets gala är den största hittills och har omfattat 16 konserter, 40 seminarier, mässa, spel på stan, dans och fest. 2017 arrangeras galan i Helsingborgs konserthus 18 mars.

www.folkgalan.se

Uppdaterad 2016-07-07