Polska-Polski

bild

Polskan innehar som bekant en särställning i svensk och nordisk folkmusik. De flesta är idag medvetna om att polskan har någonting med Polen att göra, men när kom den egentligen till Sverige? Och finns det än idag kopplingar mellan svensk och polsk folkmusik? Kanske rentav samma låtar fast klädda i olika dräkter?

Sedan en tid tillbaka har Instituttionen för folkmusik på KMH haft nära kontakter med musiker och dansare i Polen och i Polski Project får vi höra det klingande resultatet av dessa kontakter. 

Det konstnärliga arbetet har byggt på fria musikaliska associationer som skapat kedjor av låtar som hakar i varandra. Ibland har kopplingarna mellan det svenska och polska varit uppenbara och ibland mer fantasifulla. 

En polskproducerad video presenterar projektet (tal på polska och engelska, kommer senare att publiceras i textad version:

Projektet redovisades i en konsert på KMH 10 september 2016 med musiker från både Sverige och Polen, på instrument som fiol, säckpipa, barabban, flöjt och sång:

Magnus Gustafsson – fiol
Ulrika Gunnarsson – sång, fiol
Vilja-Louise Skough-Åborn – sång
Jonas Hjalmarsson – fiol
Olof Misgeld – fiol, altfiol
Justyna Piernik – sång
Janusz Prusinowski – fiol, hackbräde, dragspel mm
Paweł Iwaszkiewicz – säckpipor
Justyna Rekść-Raubo – cello
Piotr Piszczatowski – slagverk
Witold Broda – fiol
Piotr Zgorzelski – dans
Bogumiła Zgorzelska – dans
Anna Öberg – dans
Anton Schneider – dans

bild

The project was co-financed by the Ministry of Culture and National Heritage of the Republic of Poland.

bild

Uppdaterad 2016-12-07