Musikentreprenörer och investerare startar inkubator tillsammans med KMH

Foto av
"Röda villan" på KMH:s campus, hemvist för Amplify.

"Amplify", Sveriges första inkubator för MusicTech-bolag, flyttar nu in på Kungl. Musikhögskolans (KMH) campus i Stockholm för ett långsiktigt samarbete.

Amplify skall bland annat hjälpa MusicTech-bolag och kreatörer att utveckla nya produkter/tjänster inom den globala musikindustrin och hjälpa musiker att bli bättre entreprenörer.

Starka partners som KMH, Sting, Swedbank och Sony Music Entertainment är med från starten.

Första inkubatorbolagen Gestrument och Stagecast samt medlemsbolaget We are Voice är på plats. Bland tidigare bolag finns även det mobila skivbolaget Amuse.

Sveriges musikliv är unikt! Vare sig det gäller kreativitet, teknik, eller produktion så är Sverige världsledande. Det har dock länge saknats en inkubator med musikinriktning.

Kungl. Musikhögskolans nya campus är hubben för Sveriges första MusicTech inkubator - ”Amplify”. Syftet är att hjälpa unga bolag att utveckla nya produkter och tjänster inom den globala musikindustrin. Det kan till exempel vara nya sätt att konsumera musik, hantering av musikrättigheter & royalties, data, AI, musikutbildning, sociala plattformar och music curation.


Amplify är grundat av Martin Gemvik och David Stenmarck och har till sig knutit ett team som tillsammans kan ge inkubatorbolagen möjlighet till en stark startposition på marknaden.

Martin Gemvik är en av Sveriges mest erfarna investerare med 25 års erfarenhet av bolag i tidiga skeden.

David Stenmarck är grundare av bl.a. Ladies Night och Epidemic Sound. David är även en erkänd låtskrivare och producent.

Andreas Liffgarden är grundare och ordförande i Soundtrack Your Brand och var tidigt anställd på Spotify.

Åsa Otterlund är investerare med bred entreprenörserfarenhet, bland annat inom musik, media och bolagsstyrning. Åsa Otterlund tar rollen som VD.

Karl Mikael Cakste är entreprenör med lång erfarenhet från media och underhållningsbranschen.

Amplify finns i egna lokaler på KMH:s nya campus på Valhallavägen 105 i Stockholm. MusicTech-inkubatorn utgör ett naturligt sista steg i den kedja som består av KMH:s utbildningsutbud, KMH:s innovationskontor och nu även inkubatorverksamheten. Detta ligger inom ramen för KMH:s idéplattform ArtyBusiness.

Amplify välkomnar MusicTech-team från hela landet att söka till inkubatorn.

– Vi utbildar musiker och musiklärare av högsta kvalitet, säger KMH:s prorektor, professor Staffan Scheja.

– Men idag är det inte självklart att de enda arbetstillfällena för våra studenter finns inom fasta ensembler, eller som kompositörer, arrangörer eller musiklärare. Landskapet och förutsättningarna för musikproduktion och musikkonsumtion förändras snabbt och nu verkar allt fler som enskilda företagare på en allt större fri musikmarknad. Därför vill vi förstärka erbjudandet till studenterna med en inkubator som har en tydlig inriktning på musik och musikens möjligheter.

Om Amplifys övriga partners:

Sting är en ledande accelerator och inkubator i Norden, som sedan 2002 har jobbat med över 200 bolag, varav 68 procent fortfarande är aktiva och växer. Varje år utvärderar Sting ca 600 startups. Endast de bästa 5 procenten antas. Bland dem finns Yubico, Videoplaza, Volumental, Sellpy, Dreams och Karma. Läs mer på www.sting.co

Swedbank har drygt 7 miljoner privatkunder och ca 651 000 företags- och organisationskunder med 241 kontor i Sverige och 141 kontor i de baltiska länderna. Koncernen har även verksamhet i övriga Norden, USA och Kina. Den 31 mars 2017 uppgick balansomslutningen till 2 488 miljarder kronor. Läs mer på www.swedbank.se

Sony Music Entertainment Sweden AB är ett av Sveriges och världens största skivbolag. Bolaget är från början en sammanslagning av de båda skivbolagen BMG & Sony Music, vilken skedde 2005. Hösten 2008 köpte Sony ut BMG och bolaget heter nu enbart Sony Music Entertainment Sweden AB. Sony Music Sverige representerar bland annat etiketterna: Columbia, Epic, RCA, Legacy, Arista, Jive, Syco Music och Svedala; och har också nära samarbete med bolagen Gain, Family Tree, Baba Recordings och Hemmalaget. Läs mer på www.sonymusic.se

MER INFO

För mer info om inkubatorns verksamhet samt för intresseanmälan, kontakta:

Martin Gemvik, gemvik@amplifysweden.com, 070-587 9562

Åsa Otterlund, otterlund@amplifysweden.com, 070-299 1550

www.amplifysweden.com

KMH: Peder Hofmann, peder.hofmann@kmh.se 08- 16 18 55


Se även artikel i Breakit.

Uppdaterad 2017-08-18