Mats Nilsson ny professor i kördirigering

Porträttfoto av Mats Nilsson.

Vi gratulerar Mats Nilsson, som har befordrats till professor i kördirigering vid Institutionen för komposition, dirigering och musikteori.

Mats Nilsson studerade vid KMH för bl. a. Eric Ericson och är nu ledare för Maria Magdalena Kammarkör och Vokalensemble. Andra körer som han har arbetat med är Radiokören, Bachkören, Lettiska Radiokören, Göteborgs Symfoniska Kör samt Coro di Santa Cecilia, Rom.

Som kormästare har han arbetat tillsammans med Neeme Järvi, Charles Dutoit, Claudio Abbado m.fl.

Mats var under perioden 1998-2003 Musical Director för Sydney Philharmonia Choirs, Australiens största körorganisation som framför de flesta konserterna i Sydney Opera House.

Under tiden i Sydney ledde Mats sina ensembler i många kör- orkesterverk, såsom Verdis Requiem, Mozarts C-mollmässa och de flesta av Bachs större körverk. Han undervisade även i kördirigering vid Sydney Conservatorium of Music.

Han är ofta anlitad som dirigent och pedagog både i Sverige och utomlands och har gästundervisat i bl.a. Kina, Tyskland och Danmark. Han reser då och då till England för att studera tidig musik för bl. a. Andrew Parrott i Oxford.

Mats Nilsson utsågs 2014 till Årets körledare av Rosenborg-Gehrmans stiftelse och Föreningens Sveriges Körledare.

En intervju publiceras på här inom kort.

Uppdaterad 2017-02-13