Magnus Lindgren får årets Thore Ehrlingstipendium

Porträttbild av Magnus Lindgren. Foto: Lennart Stenberg.
Magnus Lindgren. Foto: Lennart Stenberg.

Jazzmusikern och den tidigare KMH-studenten Magnus Lindgren får årets Thore Ehrlingstipendium.

Stipendiet delas varje år ut till trumpetaren, kompositören, arrangören tillika kapellmästaren Thore Ehrlings minne. Fonden förvaltas av bland annat Musikerförbundet, Ifpi, SKAP, Musikförläggarna, Stim och Folkets hus och parker.

Magnus Lindgren spelar både saxofon, klarinett och flöjt och är en rosad kompositör och arrangör. Genom åren har han medverkat på ett stort antal skivor, såväl i eget namn som med välrenommerade artister som Nils Landgren, Rigmor Gustavsson, Anne Sofie von Otter och Gregory Porter.

Tillsammans med Peter Asplund leder han Blue House Jazz Orchestra på Konserthuset i Stockholm och det var också där han mottog stipendiesumman på 25 000 kronor och en litografi framtagen speciellt för pristagarna av konstnären Jonas Fredén på en konsert den 24 oktober.

– Jag kan helt ärligt säga att jag har KMH att tacka för att jag idag spelar musik över hela världen. Den palett jag fått med musical skills’ från KMH ger mig inspiration varje dag för att skapa ny musik. Hoppas många i framtiden också får den chansen, säger Magnus Lindgren.

Juryns motivering lyder:
Nu drygt tjugo år efter sin bortgång kan vi vara säkra på att Thore Ehrling varit förtjust över beskedet att juryn i hans fond valt just Magnus Lindgren till årets stipendiat. Thore Ehrlings Orkester fanns inte längre, sedan många år, när Magnus föddes i Västerås 1974 men fanns säkert med som inspirationskälla till hans strålande karriär som jazzmusiker med saxofon, flöjt och klarinett som instrument men också som en utomordentlig arrangör och kompositör med stora framgångar i både Sverige och internationellt. Helt i Thores anda!

Se även Musikerförbundets webbplats

Uppdaterad 2016-07-07