Möt Vanja Rehn, musiklärare

– Det jag tycker är bäst med att jobba som musiklärare är de här stunderna då man märker att det klickar till, säger Vanja Rehn.

Hon gick förra året ut KMH:s ämneslärarprogram och fick direkt jobb på en skola i Tyresö utanför Stockholm, där hon just nu lär ut en låt som hennes högstadieklass turas om att sjunga och spela. 

– Jag tänker på de där stunderna då eleverna hör direkt hur bra det blir, när de kanske klarar det här gitarrackordet som de har slitit med så himla länge. Det kan vara små men viktiga steg, där jag får vara med och se eleverna växa. Extra roligt är det när det händer elever som kanske inte är så starka i andra ämnen – att få chans att berömma dem för framstegen här i musiksalen!

Vanja är verkligen glad att hon valde utbildningen till ämneslärare i musik. Ändå var det långt ifrån något självklart framtidsval för henne hemma i Edsbyn i Hälsingland.

– Jag började lära mig fiol som sjuåring och fortsatte med lektioner på kulturskolan upp till gymnasietiden, då jag läste det estetiska programmet i Bollnäs, fortsätter Vanja.

– Men det var först senare, på folkhögskolan, som mina kompisar började prata om Kungliga Musikhögskolan. Först då förstod jag att det ju kunde vara en möjlighet för mig också. Och jag kom faktiskt in på första försöket.

­Vanja rekommenderar med eftertryck KMH:s ämneslärarutbildning.

– Du får en bra grund att stå på, du kommer att ha koll på att både spela och lära ut de ensembleinstrument som numera är så viktiga i läroplanen i musik. Du får tillfälle att lära dig av verkliga topplärare. Och så får du skapa en massa kontakter som man på olika sätt har nytta av i yrket.

Om tio år tror Vanja att hon precis som idag arbetar som musiklärare. Kanske då på en estetisk gymnasieskola, där hon också kan få utrymme att ge lite individuella lektioner och jobba med kör eller scenprojekt. 

– Ja, jag har precis fått ut min lärarlegitimation, skrattar hon. Och där står det ju faktiskt att jag har behörighet från förskola till gymnasienivå. Och den bredden passar mig perfekt!

För dig som ska söka till lärarprogrammet ger hon ett råd: se till att vara väl förberedd.

– Och sen gäller samma sak som när du står som lärare i klassrummet: Försök att inte bara upprepa något som gått bra tidigare, var beredd att improvisera och byta spår! 

Välkommen på Öppet hus för ämneslärarprogrammet!

Tisdag 24 mars mars kl. 16-18 öppnar vi dörrarna för dig som vill undervisa i världens största språk - musik. 

Lärare och studenter berättar och svarar på frågor om lärarprogrammet som bl.a. innehåller studier i huvudinstrument, sång, piano, gitarr, klassrumsdidaktik, ensembleinstrument, ensemblespel, ensembleledning och musikteori.

Dagen avslutas med en konsert av lärarstudenter kl. 18 i Lilla salen. 

Välkommen till Kungl. Musikhögskolan! 

För mer info:
www.kmh.se/ämneslärarprogram
evelina.skold@kmh.se

Uppdaterad 2015-04-20