Kunglig medalj till Per Andersberg

Porträttfoto av Per Andersberg.

Per Andersberg, timavlönad lärare i ensembleledning vid Institutioen för komposition, dirigering och musikteori, har av H.M. Konungen tilldelats Sveriges Orkesterförbunds förtjänstmedalj i guld.

Medaljen delas ut till den som under minst 25 år deltagit i orkester och vid utdelningstiden varit musikalisk ledare i minst 15 år.

– Jag känner mig både stolt och överväldigad, säger Per Andersberg. Jag visste inte ens om att det fanns en sån här medalj, än mindre att jag skulle få den. 

Vad innebär utmärkelsen för dig? 

– Framför allt tror jag är det ett uttryck för uppskattning för det arbete jag lagt ner hos de orkestrar jag arbetat med hittills, men förstås också en sporre att anstränga mig ännu mer i framtiden. 

Vilken roll spelar en kunglig medalj egentligen?

– Vi brukar ofta beklaga oss över att den klassiska musiken blir alltmer marginaliserad. I det perspektivet tror jag den ger vår konstform en värdefull bekräftelse och uppmärksamhet. Men mest skulle jag ju hoppas att det kunde få några fler att börja spela och lyssna på klassisk musik, förstås.

När ska du ha på dig medaljen?

– Det är nog bara i officiella sammanhang som man får bära den. Jag får försöka bli bjuden på Nobelmiddag så ofta som möjligt.

Uppdaterad 2016-07-07