Komposition

Institutionen för komposition, dirigering och musikteori vill vara en spjutspets och en dynamo för framtidens musikliv.

Det finns alltid nya klanger att upptäcka.

Endast fantasin sätter gränser.

Att studera komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm betyder att befinna sig i en kreativ miljö med ljud - och musikskapande i fokus. Sedan länge har vi utbildat de vassaste tonsättarna, verksamma både nationellt och internationellt. Här får du utvecklas konstnärligt, samtidigt som du får en gedigen kunskap i det musikaliska hantverket. 


Inriktningar
Du kan välja mellan fyra olika inriktningar; på grund- och avancerad nivå västerländsk konstmusik, elektroakustisk musik och jazz. På avancerad nivå finns dessutom film. De olika inriktningarna har sina egna profilämnen. Där får du individuell undervisning i att kunna utveckla och genomföra dina musikaliska idéer. Annat sker gemensamt. Dit hör de första årens undervisning i musikaliskt hantverk. 


Seminarier

Gemensamma för alla studenter är fredagsseminarierna, dit vi ofta inbjuder gästföreläsare från när och fjärran. Dessa seminarier har en lång tradition, och genom åren har många celebriteter passerat. Genom utbildningens olika inriktningar har dessa seminarier breddats och fått nya dimensioner. Studenterna får här presentera och diskutera sin egen musik med varandra. Vi har Voice Lab, där vi experimenterar med röstens olika uttrycksmöjligheter.


Musiker och ensembler
Möjligheten att arbeta med musiker och sångare är närmast oändliga på en skola full med musikstuderanden. Det skapar många kontakter för kommande yrkesliv.

Till vår institution hör också två professionella ensembler; KMH Sinfonietta och KMH Vokalensemble. Tillsammans med dirigentstudenterna samarbetar vi runt dessa.

I slutet av maj varje år ordnar vi en egen festival: LjudOljud.Omgivande musikliv
Du har goda chanser att få komponera för ensembler ur det professionella musiklivet.

Sedan flera år samarbetar vi med stråkensemblen Musica Vitae, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Radiokören, Norrköpings symfoniorkester och Norrbotten Neo.

Vårt internationella kontaktnät ökar stadigt, och ofta har vi utbyten med musikhögskolor ute i Europa och världen.

STHLM New Opera:
Här skapar studenter från olika högskolor tillsammans en operascen. Komponister, librettister scenografer, kostymörer, regissörer, musiker, sångare och dirigenter – alla är studenter. 


Studior
Du har tillgång till fyra högteknologiska studior utrustade med Apple-datorer, Avid ProTools HD, mixerbord från Solid State Logic och Yamaha samt ett stort utbud av mjukvara, mikrofoner och extern utrustning för att skapa blandverk och akustiska verk, och även musik för film och installationer. Vid konserter används vår högtalarorkester (HTO 12.2) eller hörlursscenen för tysta konserter i det offentliga rummet. 

Fria val
Förutom obligatoriska ämnen har du också ett antal poäng för fria val. Mycket populärt har det blivit att spela i vår live-elektronikensemble. Du kan också välja t.ex. dirigering, körsång eller att spela ett instrument. 

— Och lärarna då?
De flesta av lärarna är själva verksamma komponister. Utforskandet och sökandet efter konstnärliga uttryck har vi därför gemensamt med våra studenter.

Det finns alltid nya klanger att upptäcka.

Workshop med Norrbotten NEO i februari 2015, inför festivalen ljudOljud

Uppdaterad 2017-06-16