Jacob Mühlrad uruppfördes i Carnegie Hall

Antonio Hallongren och Jacob Mühlrad i TV4:s nyhetsmorgon 7/7 2016

Kompositören och KMH-studenten Jacob Mühlrad är den yngsta kompositör som har fått verk uppförda av Kungliga Operan och Berwaldhallen. Dessutom har han gjort flera uppmärksammade sidoprojekt, bland annat med hiphopartisten Silvana Imam och galleristen Jonas Kleerup. Den 28 juni uruppfördes hans verk Pan i Carnegie Hall i New York av den svenska cellisten och tidigare KMH-studenten Antonio Hallongren, som också studerar vid Juilliard School of Music i New York.

– I stycket har jag inspirerats av den grekisk-mytologiska sagan om guden Pan, säger Jacob Mühlrad. Speltekniken "flautando" möjliggör att jag kan gestalta de "paniska" flöjtljuden på cellon, säger Jacob Mühlrad.

När Jacob intervjuades av DN 2012 sa han att han "siktar på Carnegie Hall" och hoppades stå inför ett uppförande där om tio år – 2022. Men det har alltså gått betydligt fortare än vad han då hade trott.

– Jag är otroligt tacksam och har nya drömmar som jag brinner för, nya idéer som jag vill förverkliga, och ser verkligen fram emot att få realisera detta och framtida musikaliska verk. Jag försöker vara lika fokuserad på det som väntar här och nu som på mina långsiktiga ambitioner, säger Jacob Mühlrad.

Jacobs uruppförande, liksom hans samarbete med Silvana Imam, fick stor uppmärksamhet i svenska media, däribland i TV4:s nyhetsmorgon 4 juli.

Uppdaterad 2017-04-19