Jacob Mühlrad fick Bindefelds stipendium

Porträttfoto av Jacob Mühlrad..

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja dem som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred publik med berättelser om Förintelsen.

Årets stipendiat är kompositören och KMH-studenten Jacob Mühlrad. Stipendiet delades ut av H.M. Drottning Silvia på Kungliga Dramatiska Teatern på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Stiftelsens motivering lyder:

2017 års stipendium tilldelas Jacob Mühlrads unika körverk om morfadern Michael Blimans tid i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen. Med morfaderns vittnesmål och de frågor Jacob aldrig fick svar på, väver han med musikens kraft samman en överlevandes berättelse och de följande generationernas ärvda sår i ett stycke som bär minnet av Förintelsen in i vår tid.

Jacob Mühlrads morfar ville aldrig berätta vad de tatuerade siffrorna på armen betydde när Jacob som 10-åring nyfiket frågade. I ett unikt körverk skapar han ett fiktivt samtal mellan sig själv och sin morfar om svårigheterna att berätta om det man själv inte kan förstå och de mest mörka stunderna under tiden som fånge. Jacob tar hjälp av de vittnesmål som hans morfar lämnat efter sig. Där orden inte räcker till fyller musiken tomrummet.

Jacobs tilldelning av stipendiet uppmärksammades i de flesta större medier i Sverige. Här är t.ex. artikeln i DI-Weekend.

Jacob Mühlrad fick i december 2016 både Rosenborg-Gehrmans stipendium och därtill generöst stöd från Anders Walls stiftelse för kompositionen av ett solostycke för cello, som han skriver särskilt för KMH-alumnen Johannes Rostamo.

Uppdaterad 2017-02-13