Ingjutet i mitt hjärta: urpremiär 9/1 2016!

Pressfoto till premiären av Ingjutet i mitt hjärta 9 januari 2016

Operabyråns nyskrivna opera Ingjutet i mitt hjärta uruppförs på Musikaliska i Stockholm kl. 16.00, den 9 januari 2016 och blandar på Operabyråns egna vis moderna uttryck med barocka. Den bortglömda tonsättaren Antonia Bembos (1640-1720) musik och livsöde är föreställningens nav. Kompositören och KMH-läraren Mattias Petersson har skrivit ny musik för elektronik och barockinstrument till Ingjutet i mitt hjärta.

Jag hade tänkt jobba bara med elektronisk musik men för att väva ihop det med Antonia Bembos arior, som är operans musikaliska utgångspunkt, så skrev jag också för luta, fiol och cello, berättar Mattias Petersson. Den gamla musiken hamnar här i en nutida kontext som fördjupar den och gör den mer angelägen och min förhoppning är självfallet att publiken upplever blandningen av elektroniska ljud och tidstrogna instrument som en helhet, avslutar Petersson.

Bembo stred för sin rätt att skapa musik och lämnade en våldsam och otrogen man för ett liv som kompositör i Frankrike vid Solkungens hov. Ingjutet i mitt hjärta handlar om passion och ställer frågan om hur mycket man är villig att offra för den berättar regissören Helena Röhr:

Ingjutet i mitt hjärta är en ovanlig opera att arbeta med för att den innehåller så många olika komponenter från olika tidsepoker – vi har musik från 1700-talet och nutid, ett libretto från 2015 som berättar om ett 1700-talsöde och sångare och musiker som alla agerar på scenen säger Helena Röhr. Vi har tillsammans skapat ett väldigt starkt uttryck och en berättelse om en kvinna som går från att drömma om att skapa musik till att faktiskt göra det och leva för sin konst, trots yttre motstånd och svåra val, avslutar Röhr.

Förutom Operabyråns grundare, violinisten Catalina Langborn och sopranen Christina Larsson Malmberg medverkar tenoren Martin Vanberg, lutenisten Jonas Nordberg, och cellisten Kate Hearne på scenen. Librettot är skrivet av Emma Broström och Bente Rolandsdotter ansvarar för design av rummet och kostymerna.

 

Ingjutet i mitt hjärta har möjliggjorts tack vare stöd från Statens Musikverk, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms Läns Landsting och Studiefrämjandet.

 

SPELPLAN Ingjutet i mitt hjärta 2016

Musikaliska, Stockholm 9 januari. Uruppförande!

Röda Sten Konsthall, Göteborg 16-17 januari

Härnösand, 28 januari.

Classic Lounge, Palladium, Malmö, 5 februari.

Halland Opera & Vocal festival, 15 juli.

Fler föreställningar tillkommer, information publiceras löpande på operabyran.se

 

Kontakta producent@operabyran.se för förhandsintervjuer och recensionsbiljetter

Uppdaterad 2016-02-11