Inför Nobel Creations 2015: KMH-studenter bloggar

Inför Nobel Creations 2015: KMH-studenter bloggar

Nobel, musik, komposition. För tredje året tolkar studenter från KMH och Beckmans Designhögskola årets nobelpris med mode, musik och design. Följ KMH-studenternas blogg på Nobelmuseets webbplats. Först ut är Mattias Viklund, masterstudent i musikproduktion:

Vi på Masterprogrammet med inriktningen musikproduktion på Kungliga Musikhögskolan (KMH) har som uppgift att tolka alla upptäckter/uppfinningar som årets Nobelpristagare har åstadkommit.

Vårt uppdrag i utställningen Nobel Creations är att komponera interaktiv musik som kommer att höras i hela utställningen. Vi som arbetar med projektet är jag själv Mattias Viklund, Mika Pohjola, Haukur Hannes Reynisson och Linnéa Rodén.

För att komponera musik till utställningen bör våra kompositioner kunna spelas för längre perioder där man inte blir trött på den efter några minuter. För att åstadkomma det så får vi på KMH lära oss att komponera icke linjära musikstycken. Under de första veckorna av produktionen fick vi göra musik till två bilder som sattes på vägen. Musiken skulle aktiveras om man gick fram till bilden.

Höjdskillnader

En annan övning var att komponera musik för fem högtalare, där varje högtalare representerade olika höjdskillnader. Tanken var att högtalarna skulle installeras i ett trapphus där varje våning skulle innehålla en högtalare var. Poängen med övningen var att kunna få musiken att samarbeta med varandra även om en högtalare spelade mycket svagare och lät mer distant än den högtalare du stod vid.

Under dessa redovisningar analyserade vi varandras verk och pratade om vad som var bra och dåligt med musiken. Dessa stunder är otroligt lärorika då vi alla har olika musikaliska bakgrunder vilket resulterar i olika verk, infallsvinklar och idéer.

Under tillkännagivande veckan av Nobelpriset var gruppen på plats i Nobelmuseet varje dag och fick lyssna på vad alla dessa upptäckter och uppfinningar handlade om. Därefter fick vi möta experter inom ämnet, andra medverkande inom Nobel Creations från Beckmans Designhögskola och KMH. Under dessa möten försökte vi lära oss så mycket som möjligt om Nobelpristagarnas arbete och vi studenter berättade för varandra om våra inspirationskällor som vi sedan skulle kunna använda för våra tolkningar.

Roligaste

För varje prisannonsering hade vi som uppgift att studera ämnet och komponera konceptmusik. Nästa dag spelade vi upp dem i Nobelmuseets lokaler och diskuterade verken. Det var nog en av de roligaste veckorna hittills eftersom man utmanar sig själv att hitta inspiration från ett ämne som man hade noll koll på förut. Och sedan utifrån dessa idéer skapa ljud, melodier, rytmer och former m.m. under en tidsbegränsad tidsram.

Just nu går vi in i den tekniska delen av projektet där vi använder programmeringsspråket Javascript för att få musiken interaktiv/adaptiv. I slutresultatet kommer det att finnas stationer i lokalen där varje pris representeras genom våra tolkningar och vid varje station så kommer våra musikaliska verk att trigga igång musiken genom sensorer och iPad’s interaktioner. Det kommer även att finnas flera högtalare som täcker hela lokalen som kommer att spela ut musik som knyter ihop all musik vid de olika stationerna.

Nya vägar

Under veckorna framöver kommer vi ta med oss allt som vi har lärt oss från våra övningar och varandras verk genom programmeringen som kan resultera till nya vägar för våra tolkningar och kanske ta steget längre från våra ursprungliga visioner av slutresultatet.

//Mattias Viklund, Musikproduktion Master 1

Se vidare Nobelmuseets webbplats

Uppdaterad
Uppdaterad 2016-10-21