Hakan Vreskala skrev segerlåt i turkiska valet

Portrait photo of Hakan Vreskala.
Hakan Vreskala.

Det prokurdiska partiet HDP fick stor uppmärksamhet, när det med god marginal klarade den viktiga 10-procentspärren i det turkiska parlamentsvalet. Det var KMH-alumnen, svensk-turkiske Hakan Vreskala, som skrev HDP:s framgångsrika officiella vallåt.

Hakan Vreskala delar sin tid mellan Sverige och Turkiet. Han inledde för drygt 15 år sedan sin musikaliska karriär som gatumusiker på bland annat Medborgarplatsen och Drottninggatan i Stockholm, där han satt och spelade slagverket Davul. Däremellan jobbade han som bröllopsmusiker och framförde folkmusik på turkiska, kurdiska, och syrianska bröllop. 

Sedan han 2001 komit in på KMH började han skriva sin egen musik, och i dag har han hunnit släppa två album. 

– Låten ”10´dan Sonrası Kolay” handlar om att ”allt efter tio är lätt”, berättar Hakan Vreskala för SVT Kultur.

– Vilket är ett ordspråk på turkiska som hyllar alla vi som samlade våra krafter, alla rörelser, Gezi-rörelsen, den kurdiska-, HBTQ-, kvinno-, miljö- och socialiströrelsen, alla som förenades för att komma över 10-procent spärren. Den här gränsen var jätteviktig för oss att komma förbi och ”bara vi kommer in så kommer allt bli mycket bättre”, det är ungefär det jag sjunger om, berättar Vreskala. 

Vad har låten haft för betydelse för valresultatet? 

– Det är svårt att säga, men allt som har med kreativitet och frihet fanns på vår sida. För sex månader sedan trodde ingen att det här skulle hända och att partiledaren tackar är inget vi är vana vid att se. Så det betyder mycket för oss.

”10´dan Sonrası Kolay” på Youtube:

Uppdaterad 2016-08-01