Göran Lindberg och Per Andersberg till minne

Två betydelsefulla och omtyckta lärare med lång gärning på KMH har lämnat oss under sommaren:

Per Andersberg, dirigent och timavlönad lärare i orkesterdirigering, avled hastigt 28 juli i akut hjärtstillestånd. 

Göran Lindberg, pianist/kompositör/arrangör och tidigare adjunkt vid Instititutionen för jazz gick bort 13 juli.

Porträttfoto av Per Andersberg

Per Andersberg utbildades i klassisk gitarr vid musikhögskolorna i Ingesund och Wien, och studerade sedan dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibelius-Akademin i Helsingfors, samt i Wien och vid Peter den Stores Akademi i S:t Petersburg. Bland hans lärare kan nämnas Otmar Suitner, Jorma Panula, Ilya Musin och Alexander Polischuck. Per har deltagit i ett flertal mästarklasser såväl i Sverige som i bland annat Tjeckien och Ryssland.

Sedan 1993 var Per verksam som frilansande dirigent, 1994 representerade han Sverige vid Nordisk dirigenttävling, och utsågs 1997 till Bäste europeiske dirigent vid Peter den Stores Akademi i S:t Petersburg.

Sedan 1996 undervisade han i orkesterdirigering vid KMH, och var där en tid även prefekt vid dåvarande Institutionen för orkesterdirigering. 1997 mottog han Musikhögskolans Studentkårs elevpris "G-klaven".

Per var även verksam som dirigent och konstnärlig ledare för Nyköpings Filharmoniska sällskap, Uppsala Kammarstråkar och Stockholms Mozart-orkester.

2015 tilldelades han av H M Konungen Sveriges Orkesterförbunds förtjänstmedalj i guld.

– KMH har med Per Andersbergs bortgång mist en värdefull medarbetare och uppskattad pedagog. Våra varma tankar och vårt stora deltagande går nu till Pers anhöriga i deras djupa sorg, säger KMH:s rektor Cecilia Rydinger Alin.

Porträttfoto av Göran Lindberg

Göran Lindberg spelade under 1960-talet bland annat med Eje Thelins grupp. Under Restaurang Gyllene Cirkelns jazzperiod var Göran en flitigt anlitad musiker och spelade då med världsstjärnor som Lucky Thompson, Dexter Gordon och Coleman Hawkins.

Den större publiken mötte han som medlem i Lasse Samuelssons och Jan Allans dansorkestrar, och som ackompanjatör till större delen av Sveriges underhållarelit, däribland Cornelis Vreeswijk, Barbro Hörberg, Svante Thuresson, Lill Lindfors, Povel Ramel och inte minst Monica Zetterlund. 

När Göran Lindberg 2014 fick Monica Zetterlund-stipendiet, beskrevs han av juryn som "en prydnad för jazzmusikerskrået. Osjälvisk, stöttande, inlyssnande, som person såsom musikant. Din musik är smakfullt sparsmakad och en glädje att lyssna till, alltid. Som varande hjärnan bakom en mängd historiska produktioner har du gått från att vara en av våra mest initiativrika nyskapare, till att idag inneha rollen som en minst lika betydande traditionsbärare."

Göran var fram till 2003 anställd på KMH som lärare och en tid även studierektor för musikerlinjens individuella inriktningar. Han gjorde därefter uppskattade insatser som timavlönad lärare och gästföreläsare.

 

Uppdaterad 2016-08-29