"Folk Trad Now" - creative artists making the tradition"

Puffbild för Folk Trad Now

Direkt efter påsk 18-22 april ordnar Kungl. Musikhögskolan (KMH) konferensen FOLK TRAD NOW för inbjudna studenter och lärare från högskoleutbildningar inom folk- och världsmusik från Norden, Baltikum och Irland.

Det är Institutionen för folkmusik som har planerat och står värd för evenemanget, med konserter, seminarier och workshops både för allmänheten och för särskilt inbjudna.

– Temat är ”Folk Trad Now – creative artists making the tradition", med fokus på att vi som folkmusiker alltid själva formar vår musik, att den ständigt är föränderlig, i ständig dynamik med vår samtid, säger Susanne Rosenberg, professor och prefekt för Institutionen för folkmusik vid KMH. Tillsammans med studenter och lärare vid institutionen har hon planerat och arbetat fram evenemanget.

"Folk Trad Now" genomförs inom nätverket för högre utbildning inom folk- och världsmusik, NORDTRAD. Det startades på KMH 1996, då med bara ett fåtal deltagande skolor.

– Vi är stolta över att nätverket vuxit så enormt: idag deltar 17 skolor med utbildning inom folkmusik, världsmusik & musik från andra kulturer. Det känns därför oerhört roligt att få bjuda in alla dessa till vårt nya fina hus som kommer att fyllas med 150 gäster nästa vecka.

Några axplock ur programmet:

– Kvällskonserter kl 19:00:
”Cross-over” (19/4) 
”Improvisation and Flow” (20/4) 
”Listen, Look and Dance” (21/4)

– Veckan avslutas med det årligt återkommande LÅT! (22/4) som denna gång kommer att innehålla solister och KMH FOLK, men också urpremiär med två stora ensembler: Folk Voice Choir och Nord Folk Orchestra där samtliga deltagare på konferensen musicerar tillsammans.

Susanne Rosenberg menar att utvecklingen av folk- och världsmusik idag innebär ett dynamiskt sätt att se på traditionell musik som uttryck för sin samtid. Hon avslutar med ett citat från en konsthantverkare:

”Tradition is not a form to be imitated, but the discipline that gives integrity to the new!”

Länk till vinjettbild för Folk Trad Now

Porträttfoto av Susanne Rosenberg. Foto: Sunniva Brynnel.

Professor Susanne Rosenberg. Foto: Sunniva Brynnel.

www.kmh.se/folk-trad-now

Folk Trad Now på Facebook

Uppdaterad 2017-06-19