Emil, Ruut och Andreas i masterclass för Herbert Blomstedt

Porträttfoto av Herbert Blomstedt. Foto: Arne Hyckenberg.
Herbert Blomstedt. Foto: Arne Hyckenberg.

Tre av KMH:s nuvarande och tidigare masterstudenter i orkesterdirigering, Emil Eliasson, Andreas Eriksson och Ruut Kiiski, har handplockats till en offentlig masterclass för legendariske dirigentnestorn Herbert Blomstedt, 85, i Berwaldhallen i Stockholm fredag 29 maj 2015.

Herbert Blomstedt, som idag är hedersdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, erhöll nyligen Rolf Schock-priset i de musikaliska konsterna. Som tack arrangerar han en masterclass för tre unga lovande dirigenter som studerat vid KMH: Emil Eliasson, Andreas Eriksson och Ruut Kiiski.

Herbert Blomstedt: Maestro Blomstedt är Sveriges mest internationellt kände dirigent utan jämförelse. Han var chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester 1977-82 och ledde invigningskonserten av Berwaldhallen 1979. Herbert Blomstedt har under hela sitt verksamma liv betytt oerhört mycket för det svenska musiklivet, inte minst genom sitt arbete med nutida svenska tonsättare. Herbert Blomstedt är hedersdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Emil Eliasson tog under våren 2014 examen från KMH och masterprogrammet i orkesterdirigering där han studerat för Daniel Harding och B. Tommy Andersson. Under studietiden har han arbetat med flera av de professionella symfoniorkestrarna i Sverige; Norrköpings Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan, Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan och Västerås Sinfonietta, för att nämna några. Emil har assisterat Lawrence Renes, chefsdirigent på Kungliga Operan i Stockholm i två produktioner. Emil har även deltagit på masterclasses med dirigenter och professorer exempelvis Daniel Harding, Jukka-Pekka Saraste, Mark Stringer, Alexander Polishchuk och Mark Heron.

Andreas Eriksson har redan dirigerat och framträtt med många svenska orkestrar såsom Norrlandsoperans Symfoni-orkester, Västerås Sinfonietta, Dalasinfoniettan och Kungliga Hovkapellet. Han har även inbjudits som gästande dirigent för Gävle Symfoniorkester. Andreas har även mottagit flera stipendier, det senaste från Kungliga Musikaliska Akademien. Utöver sina studier på KMH har Andreas studerat för framstående dirigenter som Jorma Panula, Daniel Harding och Lanfranco Marcelletti.

Ruut Kiiski avlägger i år masterexamen i orkesterdirigering vid KMH. Hon har tidigare två masterexamina i kyrkomusik och kördirigering från Sibelius-Akademin i Helsingfors. Ruut Kiiski har uruppfört verk av många nordiska tonsättare exempelvis Riikka Talvitie, Petter Ekman och Ville Matvejeff. Under våren och hösten 2014 var Ruut assistent till dirigent Lawrence Renes i Don Giovanni, en produktion med Kungliga Operan. Under samma vår dirigerade hon också ett samarbetsprojekt mellan Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm, som bestod av fyra nya korta operor. I Finland dirigerade hon Cimarosas opera ”Det hemliga äktenskapet”, som framfördes i Sellosalen i Esbo i september 2014.

Berwaldhallen
Fredag 29 maj kl 10-13

Fri entré

Berwaldhallens pressmeddelande

Bilden: Herbert Blomstedt. Foto: Arne Hyckenberg.

Uppdaterad 2016-07-07