Bohuslän Big Band

27
tor 27 apr kl 16:30 Kungasalen, KMH
bild

Vi får finbesök av underbara Bohuslän Big Band! Det bjuds på nyskriven musik av skolans jazzkomponister, som en frukt av ett läsårslångt projekt i samarbete med nämnda ensemble.


Länk

Vi får finbesök av underbara Bohuslän Big Band! Det bjuds på nyskriven musik av skolans jazzkomponister, som en frukt av ett läsårslångt projekt i samarbete med nämnda ensemble.

Mats Gustafsson: Scenario

Musikernas olika roller i ensemblen är att likna vid ett skådespel, ett scenario. Stycket växlar mellan fri form, där musikerna har utrymme att tolka och improvisera samt fast orkestrering. De olika aktörerna har sina ”repliker” men har även möjlighet att forma spelet efter sin egen rollkaraktär.

Teodor Wolgers: Close and Apart

Close and Apart är ett stämningsfullt storbandsstycke skrivet för Bohuslän Big Band. Titeln syftar till tanken att vi lever helt olika liv precis bredvid varandra.

Anders Björk: Spy Vs. Spy

Stycket är baserat på två tonserier med liknande tonalt innehåll som jag har utvunnit melodiska sekvenser ur. Dessa melodiska sekvenser har sedan förfinats till de två huvudteman som presenteras över tre stycken perioder. I de första två perioderna presenteras de två melodiska strukturerna som självständiga universum och där den tredje perioden blir ett kort möte mellan de två huvudmelodierna. De olika perioderna har också fått egna rytmiska ramar för att accentuera deras olika perspektiv trots deras snarlika tonala innehåll.En karaktär som återfinns i båda tonserierna är den sänkta sexten vilket gör att man får en ”hemlig agent”-känsla därav titeln Spy Vs. Spy, som är en hyllning till en cartoon i Mad Magazine där White Spy och Black Spy kämpar om herraväldet med blandat resultat.


***

Musik handlar om ett möte mellan människor och att skapa tillsammans. Som kompositör vill Mats Gustafsson ge utrymme för musiker att vara delaktiga i att forma musiken, genom stor frihet i tolkning samt improvisationer. Mats studerar nu master, jazzkomposition men han vill inte sätta några gränser, utan han verkar gärna inom olika musikaliska fält som konstmusik, jazz, fri improvisation och pop/rock både som musiker och som kompositör.

Teodor Wolgers är en kompositör som förmedlar magisk och lyrisk stämning med sin musik. Han är verksam inom flesta musikområden och när han inte komponerar jobbar han som musiker, låtskrivare och producent. Han går andra året på KMH:s kompositionsprogram med inriktning jazz.Under ljudOljud-festivalen kommer stycket Close and Apart uppföras av Bohuslän Big Band, Sveriges bästa storband.

Anders Björk började sitt komponerande i gymnasiet då hans skrev en jazzlåt till skolans jazzensemble som sedan valde att framför den på jazzklubben Fashing. Efter gymnasiet frilansade Anders som musiker och började undervisa i träblås vilket han har fortsatt att göra i ca 20 år. Någonstans på vägen fick Anders chansen att skriva några orkesterarrangemang till Anna Järvinen där hennes musik skulle orkestreras för symfoniorkester och solosång. Höjdpunkten på det samarbetet blev en konsert med Gävlesymfonikerna. Efter det började han på allvar att tänka på att satsa på komposition vilket Anders inte hade gjort tidigare och bestämde sig för att söka kompositionsutbildningen på Kungliga Musikhögskolan där ha nu går andra året på kandidatutbildningen inriktning Jazzkomposition.

Uppdaterad 2017-04-24