Bohumír Stehlík vann Ljunggrenska tävlingen 2016

Bohumír Stehlík, pianist och tidigare student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), vann första pris i Ljunggrenska tävlingen 2016. Tävlingen, som är en av Sveriges främsta inom klassisk musik, arrangerades i år för tjugonde gången av Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond i samarbete med Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet. 

Priset är 100.000 kr och en konsertturné med University of Gothenburg Symphony Orchestra.

"En sann pianopoet som inbjuder till nya klangvärldar. Hans sjungande ton når rakt in i hjärtat." Så löd juryns motivering när priset delades ut till pianisten Bohumír Stehlík efter finalen i Ljunggrenska tävlingen på Högskolan för scen och musik i söndags.

– Det är otroligt, jag har fortfarande inte riktigt förstått att jag vunnit! Det här är ju en av de största tävlingarna, så det är såklart viktigt för mig. Nu känner jag ett stort ansvar att spela mycket och bli ännu bättre, säger Bohumír Stehlík.

Bohumír Stehlík sällar sig därmed till den långa rad av studenter från KMH som erövrat förstapriset i tävlingen: förra året gick segern till cellisten och likaledes KMH-studenten Amalie Stalheim.

Andrapriset på 60 000 kr gick till Jacob Lidåkra , även han pianist och tidigare KMH-student. Juryns motivering löd: ”En självständig musiker med en förmåga att förtrolla sin publik. Hans känsla för rytm får musiken att dansa i det intressanta repertoarvalet.”

Violinisten Ava Bahari fick tredjepriset på 40 000. Juryns motivering: ”En temperamentsfull och virtuos violinist med utpräglad solistisk begåvning.”

För frågor, kontakta:

Anders Carlsson, Högskolan för scen och musik, samordnare Ljunggrenska tävlingen, e-post: anders.carlsson@hsm.gu.se, telefon: 070-673 40 22

Uppdaterad 2017-03-27