Amalie Stalheim vann Ljunggrenska tävlingen 2015

Amalie Stalheim vid prisutdelningen för Ljunggrenska tävlingen i Göteborg i oktober 2015.

Amalie Stalheim, cellist och KMH-student vid Edsbergs slott, vann i helgen första pris i Ljunggrenska tävlingen 2015, som arrangeras av Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond i samarbete med Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet. Priset är 100.000 kr och konsertturné med University of Gothenburg Symphony Orchestra. 

Amalie får priset "för ett intimt och oerhört finstämt kammarmusicerande med suverän känsla för färg och timing".

– Det har varit en intensiv höst med tre tävlingar, både i trio och solo, och det var otroligt kul att gå helt till topp i min sista tävling för denna gång, säger Amalie, som kommer att låta prispengarna gå till vidare studier i Sverige och i utlandet.

Amalie Stalheim (född 1993) började spela violoncell då hon var sex år gammal vid Kulturskolan i Bergen i Norge. Amalie Stalheim studerar just nu sitt första masterår på Edsbergs slott, Kungl. Musikhögskolan, för prof. Torleif Thedéen.

Amalie Stalheim är redan en aktiv solist och kammarmusiker och har spelat konserter i Skandinavien, Schweiz, Tyskland, Kina, Finland och Polen. Det senaste året har hon framträtt som solist med Bergen Filharmoniske orkester, Südwestdeutsches Kammerorchester och Kungl. Musikhögskolans symfoniorkester. 
Hon har även framträtt som solist med ett antal amatörorkestrar, och hösten 2016 kommer Amalie spela Dvořáks cellokonsert med Universitetsorkesteret i Bergen.

Sommaren 2015 var Amalie utvald till att delta i den prestigefyllda Verbier Festival Academy som en av 30 unga klassiska musiker från hela världen. På Verbier Festival blev hon tilldelad ”Cello Prize of the Year, Firmenich Prize”, och som en del av priset ska hon spela konserter i Zürich under januari 2015. Hon är också inbjuden tillbaka till Verbier Festival kommande sommar.

Amalie Stalheim har flera gånger blivit inbjuden till festivaler såsom Festspillene i Bergen, Fartein Valen Festivalen, Norwegian Youth Chamber Music Festival, Nässelfrossa festival, och våren 2016 är hon inbjuden till Vinterfestspillene i Røros.

Hon har vunnit förstapris i Ungdomens musikmästerskap i Norge, och kom till semifinalen i NRKs stora musiktävling ”Virtuos” 2012. Amalie Stalheim spelar på en violoncell byggd av Collin-Mezin 1890.

Vid finalen i Ljunggrenska tävlingen spelade Amalie verk av Jostein Stalheim, Robert Schumann och Claude Debussy, med Ole Christian Haagenrud vid pianot.

Se vidare: 

Ljunggrenska tävlingen på Göteborgs universitets webbplats

Uppdaterad 2016-07-07